top of page

KULTTUURIKASARMIN TAIDEKOKOELMA

"Linja-autoaseman organisoitu kaaos"

Claire Aho, 1950-luku

”Tuntui tärkeältä ikuistaa ihmisiä, katuelämää, liikennettä ja paljon muuta Helsingin kaduilta. Oli paljon kaunista katsottavaa – varsinkin jos tiesi miten katsoa. Kaduilla eli ajan henki, jonka Heikki-isä ja minä näin ikuistimme.

 

Näimme aiheet usein ”samoilla silmillä” ja meillä oli hauskaa yhdessä. Olen ylpeä siitä, ja niin Heikkikin olisi, että ottamamme kuvat nyt yli 60 vuoden jälkeen löytävät
tiensä uusille sukupolville.”

- Valokuvaaja CLAIRE AHO kirjassa ”AHO & SOLDAN – Helsinki 1950-luvun väreissä”
(Gummerus, 2014, 2015)

CLAIRE AHO in her studio in Helsinki the late 1950´s. Copyright Jussi Brofeldt. 18. .jpg

Claire Aho

(1925-2015)

”The Grand Old Lady of Finnish Photography”, kuuluu suomalaisen värivalokuvauksen pioneereihin. Hän tallensi kamerallaan sekä luontoa että kaupunkinäkymiä ja kuvasi mm. muoti-, muoto-, sisustus-, ruoka-, muotoilu- ja taiteilijakuvia.
 

Hän otti mainoskuvia mitä erilaisimmista tuotteista Jaffasta majoneesiin, radioista kosmetiikkaan ja teki töitä niin Iittalalle, Fazerille, Valiolle kuin Pauligillekin. Claire Ahon laajaa tuotantoa luonnehtivat parhaiten elegantit muotikuvat, hehkuvat värit ja
leikkisyys.


Claire Aho on suomalaisen valokuvauksen kiintoisimpia henkilöitä: naispuolisena muotikuvaajana yksi muutamista, tuote- ja mainoskuvaajana yksi harvoista ja elokuvaajana ainokainen omana aikanaan. Hän aloitti uransa 1940-luvulla isänsä Heikki Ahon ja setänsä Björn Soldanin legendaarisessa Aho & Soldan -elokuvayhtiössä ja perusti oman studionsa 1950.


Claire Ahon valokuvateoksia on nähtävissä niin julkisissa kuin yksityisissä kokoelmissa ja näyttelyissä ympäri maailmaa. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi Claire Aholle Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin vuonna 2015 hänen elämäntyönsä kunniaksi.
Lisätietoa: A & S Valo- ja elokuvasäätiö sr, info@ahosoldanfoundation.org,
www.ahosoldanfoundation.org, www.claireaho.com

bottom of page