top of page

KULTTUURIKASARMIN
TAIDEKOKOELMA

"Valon pesä - Nest of Light"

Pekka Jylhä, 2012- 2023
Painted wood, crystal, light, steel

"Elämä itsessään on kiehtovaa. Voin inspiroitua melkeinpä mistä vain. Inspiroidun vaikkapa pudonneista linnunpesistä tai valkoisista jäniksistä. Niiden kautta voin välittää asioita niin, että tulkinnoille jää paljon tilaa. Mutta kaikkea ei ole pakko ymmärtää.
 

Kristalli on materiaalina liian kaunis. Se ei nöyristele maailman edessä. Se on röyhkeä, absurdi ja vaatii huomiota ja samalla se on seksikäs materiaali, jota on katsottava herkemmin. Se on vallan estetiikkaa.


Minun estetiikkani taas on runsauden estetiikkaa, maalailen mielelläni runsauden pensselillä, joka vaatii kokijalta hiljentymistä. Valo on pimeyden vastakohta, ja nyt maailmassa on paljon pimeyttä. Valo tuntuu tässä ajassa oikealta materiaalilta, jota haluan intohimoisesti veistää. Linnut ovat oikean tiedon sanansaattajia. Tieto on puhdasta valoa.

 

Nyt kaipaan puhtaaseen pöytään, ja tuntematon viettelee. Haaveilen suuresta siivouksesta. Valon ja vapauden kaipuuni on todella vahva."

KK_TilatMisc-06442.jpg
Pekka Jylhä kuva.JPG

Pekka Jylhä

Veistettyjen ajatusten maailma.

 


”Hetken ajan herra K ja neiti R luulivat muuttaneensa äänettömään maailmaan. He olivat
kohdanneet jotakin, joka oli kolmeulotteista, mykkää mutta puhuttelevaa. Herra K mietti itsekseen. voitaisiinko perustaa maailma, jossa kerrottaisiin kolmeulotteisesti, esitettäisiin asiat esinein?

 

Maailma, jossa ajatukset saavat kolmeulotteisen muodon. Opimme kiteyttämään, konkretisoimaan asiamme. Löydämme oman tarinamme. Aikaa säästyy. Kerromme yhdellä esineellä mitä meille on tapahtunut, vaikka koko elämäntarinamme. Käden taidot kohentuvat. Iloiset sahauksen, vuolemisen, valamisen ja taltaniskujenäänet täyttävät ilman.

 

Pehmeät arvot nousevat kunniaan, vakuutti K. Ajatukset sovitetaan mielellään pyöreiden pumpulisten pienoisveistosten muotoon. Tai saippuakuplan köykäisiksi mietteiksi. Olisi pakko miettiä mitä sanoisi, huomautti R. Jokainen sana veisi maailmasta tilan. Jokainen sana painaisi.”

 

 

- Kirjailija Markus Nummi Pekka Jylhän taiteesta.

bottom of page